Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rowling megnyerte perét

2008.09.10

Az ártatlan kezdet

Kép Steve Vander Ark, egy iskolai könyvtáros már a kezdetek kezdetén 1997-ben beleszerelmesedett a Harry Potter Univerzumba. Ennek hatására 1999-ben elkezdte építeni saját Harry Potter Lexikonát, ami 2000 óta érhető el az interneten.

 

A honlap a teljesség igényével készült és gyarapodott 9 éven át. Elérhetők rajta a Harry Potter-sorozathoz kötődő szereplők, helyszínek, lények, varázslatok, bájitalok, mágikus tárgyak, kronológia és elemzések.

 

A minőség elismerése

 

Kép A honlap elnyerte Rowling tetszését is: 2005-ben ezt az oldalt jutalmazta a "Legjobb Rajongó Oldal kitüntetéssel" hozzáfűzve azt, hogy ha elfelejt 1-1 adatot írás közben, még ő is (!) inkább leül a gép elé, és a HPL-en keresi vissza, mintsem végiglapozza régebbi műveit.

 

Egy meggondolatlan lépés

 

Kép Steve Vander Ark szerződve az RDR könyvkiadóval, könyv formájában is ki akarta adni ezt az átfogó enciklopédiát 2007. november 28-ától, amely segítené eligazodni az olvasót a Harry Potter könyvsorozat 4000 oldalának habzsolása közben.

 

Ez - mint láttuk más hasonló könyveknél - nem lehetetlen, DE (!) minden ilyen jellegű könyv bevétele a szerzői jogok miatt jogosan az alapmű alkotóját is illetné.

 

Ám az RDR és Steven túl messzire mentek!

Az eddig megjelent művek mind tartalmaztak új, az eredeti sorozatban nem szereplő gondolatokat: így lehetséges befejező rész-vázlatokat, rejtett összefüggéseket, fikcionális szereplő-előtörténeteket, életrajzokat, interjúkat, illetve a sorozat forrásainak és az olvasókra gyakorolt hatásáról írt előadásokat foglaltak könyvekbe.

 

A Harry Potter Lexikon könyv változatában azonban CSAK A SOROZATBAN MÁR ELŐFORDULT TARTALMAT RENDEZIK KÜLÖNBÖZŐ SZEMPONTOK SZERINT SORRENDBE. Így - bár a szerkesztés Steve Vander Ark lelkes munkája -, mégis Rowling kreációja, kreativitása, fantáziája szüleméyne, saját szellemi tulajdona.

 

A perindító ok 1 mondatban

 

Rowling így fogalmazott: "Ha megjelenne ez a lexikon, az zöld utat nyitna mindenkinek, aki szeretne gyorsan, sok pénzhez jutni, azaz a Harry Potterből származó bevételt a saját zsebébe terelni."

 

Rowling nem csak saját nevében, hanem a világ írói megélhetésének és jogainak védelmében is szólalt fel, és indította meg a pert 2008 áprilisában.

 

A per kimenetele

 

 2008. szeptember 8-án ítéletet hirdetett Robert P. Patterson. Az Képítélet Rowlingnak és a Warner Brothersnek kedvez, mivel £6.750 büntetést szabtak ki a másik félnek jogsértés miatt.

 

Így sikerült Rowlingnak lépnie egyet előre a nemzetközi írói védelmében és egyben saját jogának ügyében.

 

 

Rita Vitrol

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.