Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tom, avagy a Sötét Nagyúr

2009.01.17

A nemes és sötét múltú Gomold család

A három Perevell-fivér (800-as évek) és (1000 környékén élő) Mardekár Malazár egyenes ágú leszármazottjai voltak a Gomoldok (Gaunt angol változatban).

Kép

A boszorkány Merope Gomold cirka 1907-ben született.

Apja és bátyja társaságában elzárkózva élt Little Hangleton közelében egy erdőszéli fa viskóban.

1925 környékén beleszeretett az akkor ifjabb Tom Denemnek nevezett mugli fiatalba, aki családjával egy nemesi kúriában élt a faluban. Mivel Marvolo Gomold büszke volt múljára és arany vérére, kitagadta lányát, miután megtudta, hogy az szerelmes lett egy mugliba.

Merope elszökött egy kis faluba és kezdetben bájitallal bírta rá a 18 éves Tom Denemet, hogy együtt éljenek "szerelemben" akitől teherbe is esett 1926-ban.

Ám Merope úgy vélte férje szerelemre lobban érte akkor is, ha felhagy a szerelmi bájitalokkal, ám tévedett. Tom elhagyta őt, s visszavonult szüleihez a Little Hangleton-i kúriájukba.

Merope állapotosan anyagi gondokkal küzd, eladja a Borgin and Burkesnek az ősi medált, ami Mardekáré volt hajdanán.

1926. december 31-én megszüli egy árvaházban gyermekét,  de erejéből már csak arra futja, hogy Tomnak nevezi a fiú apja és Marvolonak a saját apja után. Merope meghal a szülésben.

Kép

 Egy árva boldogulása

Kép11 év alatt az ifjú Tom felfedezi képességeit, de azt leginkább a többiek megfélemlítésére használja, és elvárja másoktól, hogy ódzkodjanak tőle...

 

1938 augusztusa az első alkalom hogy Tom hall a varázslók párhuzamos világáról egy mágiát tanító professzortól, Albus Dumbledoretól. Ekkor kapja meghívóját a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolába.

Kép

{ADATOLÓ: Ez az a pont, ahol először láthatjuk filmen a 11 éves Voldemortot. Hero Fiennes-Tiffin (10 éves) játsza a fiatal Denemet, aki Ralph Fiennes unokaöccse, de nem csak a rokoni szál, hanem arcának olykor ördögi, gonosz vonásai miatt választotta ki David Yates a hatodik filmhez több mint ezer jelentkező közül}

Kép

 

 A varázsló iskolában - őséhez - Mardekár házába sorolja be a Teszlek Süveg. A házon belül sajátos baráti kört épít ki az évek során, ami inkább követőiből áll mintsem lelki társaiból, hoszen senkit nem engedett közel magához. A kötelező oktatáson kívül azonban őt jobban érdekelték a titkolt, rejtett tudományok, a sötét mágia magasiskolája. Az évek során kiismerte Roxfortot, megtalálta a Szükség szobáját és 17 évesen a Titkok kamráját is.

 

Kép{ADATOLÓ: Christian Coulson, 2002-ben azaz a második film készítése idején 23 évesen alakította a 17 éves Tom Denemet. Érdekes ez a viszonylag nagy korkülönbség a karakter és a színész közt, de persze Chris Colombus idején nem is álltak ezrek egy szerepért...}

  1943-ban, mint Mardekár utóda felnyitja a Titkok Kamráját, hogy megtisztítsa az iskolát a sárvérűektől, ami Mardekár álma volt már az iskola alapításakor. Egy áldozatot szedett a kamra szörnye, a Baziliszkusz: Hisztis Myrtill hunyt el. Tom úgy tussolja el az ügyet, hogy Hagrid óriáspókját állítja be a bestiaként, így Hagridot kicsapják harmadévesen a Roxfortból.

 "Nemes" tetteiért Tom Marvolo Denem a prefektusi jelvény után az Önzetlenül az Isoláért serleget is megkapja Armando Dippet igazgatótól.

Miután rájött rokoni kapcsolatára, ami összeköti őt Malazár Mardekárral a nyári szünetben elmegy Little Hangletonba, megszerzi Marvolo nagyapától a gyűrűt, és végez vele. Morfin, nagybátyja emlékezetét úgy módosítja, hogy az úgy tudja: saját maga ölte meg apját: Marvolot.

Kép Végez mugli felmenőivel, miután megtudta, apja hogyan bánt el aranyvérű anyjával. A kúriában 3 érintetlen holttest fogadta a kertészt másnap.

50 éven át elhagyatottan áll a családi kúria, csak a kertész marad a régi.

Kép Hetedik, utolsó évében Tom Denem - aki időközben már felvette a Voldemort (francia szó összetétel két jelentéssel: 'vol' : 1.elrabolni 2. szárnyalni 'de': birtok viszonyt kifejező szó 'mort': halál) nevet -, megkérdezi bájitaltan tanárát, Horatius Lumpsluckot, vajon mit tud a horcruxokról.

{ADATOLÓ: Ezt a részt szintén csak 2009 júliusától láthatjuk mozgóképen, de képek már vannak a 18 éves Voldemortról. Frank Dillane (2009-ben 20 éves színész) alakítja a tinédzser nagyurat, akiről csak annyit tudunk, hogy apja, Stephen Dillane is színész.}

 1944-ben a friss tudással és a 3 gyilkossággal a háta mögött elkészíti első horcruxát: előző évi naplóját, amelyben saját 17 éves emlékképét helyezi.

1945-ben kitűnő RAVASZ-eredményei után pályázik a Sötét Varázslatok kivédése tanári állásra, ám Dippet túl fiatalnak találja még őt az oktatáshoz. Így eljutott a Burgin and Burkeshöz, ahol értékes relikviákkal ismerkedett meg. Hepzibah Smithtől elrabolta Mardekár medálját és Hugrabug Helga kupáját és eltünik 10 évre.

Ez alatt a 10 év alatt megismeri a sötét erők használatát, több gyilkosságot elkövet ő és rettegett bandája, a halálfalók. Ekkor kutatja a 3. alapító, Közben arca a lélekdarabolástól fokozatosan veszti el emberszerűségét.

1957-ben visszatér Roxfortba 2 okból: hogy elrejtse az immár szintén horcrux Hollóháti Hedvig diadémját egy rejtekhelyen és hogy pályázzon a Sötét Varázslatok kivédése tanítására.

Ekkor már Albus Dumbledore az igazgató, aki mivel jól ismeri Tom Denemet (már 11 éves kora óta), elutasítja a kérelmet. Ettől kezdve átkozott ez a tanári poszt, és senki sem töltheti be egy évnél több ideig.

Kép1960-70-80-as évek Voldemort és halálfalói hatalomra jutásáról szólnak. Próbálnak ellenálni a minisztérium emberei (aurórok elfogtak pár halálfalót, kihallgatták és Azkabanba küldték ) de megalakult a Főnix Rendje is, amely titkos szervezet szintén próbált biztonságot, békét  teremteni és helyreállítani a varázsvilág rendjét.

 

1979-ben, amikor Voldemort követői közt van már Peter Pettigrew, Lucius Malfoy, Regulus Black és Perselus Piton is, a Szárnyas Vadkanban találkozik Albus Dumbledore Sibyll Trelawneyval, aki az állásinterview alatt egy jóslatot mond az igazgatónak és az ajtó mögött rejtőző Perselus Piton kihallgatja ezt.

Kép Folytatása: Tom, avagy a Sötét Nagyúr 2, Tom, avagy a Sötét Nagyúr 3

Rita Vitrol

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Bogi

(Szerintem..., 2009.06.05 19:22)

Köszi hogy írtál Voldemort múltjáról!Izgalommal olvasom el a következő szövegrészt is :)